Soton TV

Archiwum od 2006
ODPOWIEDZ
Wujek Kazek

wt lip 01, 2008 9:12 pm

Sotonski pisze:podoba mi sie Wasz pomysl...
Nie mozemy jednak pokazac jak najlepszego obrazu Polakow, bo znalezienie "aktorow" zajmie zbyt duzo czasu.....niestety.
Bardziej jednak jestem za tym, aby pokazac prawde oraz co najwazniejsze wytlumaczyc styl bycia....tak samo jak wiekszosc Polakow nie rozumie stylu bycia Anglikow i o tym tez mozna by nakrecic osobny material.
Stad biora sie konflikty i niezrozumienie.
Myślę, że jedno nie wyklucza drugiego. Mogą powstać dwa lub więcej filmów o całkowicie różnych założeniach. Kluczem jest tu właśnie odbiorca obrazu i konsekwencje/reakcje, jakie wywoła jego obejrzenie. Zastanówmy się jak będziemy postrzegani przez dwie grupy odbiorców - polską i brytyjską po obejrzeniu takich dwóch filmików:

1. Nagrany zostaje dokument ilustrujący obiektywnie, czyli ujmujący i dobre i ciemne strony życia polonii w Anglii. Z jednej strony ludzie w nim ukazani mogą reprezentować różne typy emigrantów - od takich, którzy skrajnie nastawieni są na szybki zarobek i życie minimalnym kosztem lub nawet na koszt państwa, poprzez takich, którzy ciężko pracując jednocześnie prowadzą życie o dobrym standardzie, płacą podatki, nie wykorzystują systemu , aż po takich, którzy na Wyspy przybywają nie tylko do pracy, ale przede wszystkim po wiedzę - uczą się języka, studiują różne dziedziny itp. Mogą to być zarówno ludzie kochający życie w Southampton jak i nienawidzący je do bólu. Obraz taki, moim zdaniem będzie bardziej wartościowy jako dokument lecz wydaje mi się, że docenili by go bardziej nasi rodacy, a brytyjczycy wychwyciliby negatywne aspekty życia emigrantów, co przynajmniej niektórych z nich utwierdziło by w ich negatywnym postrzeganiu nas.

2. Nagrany zostaje klip prezentujący pozytywne cechy Polaków: pracowitość, uczciwość, zdolność do szybkiej nauki nowych rzeczy, w tym także języków, chęć do zdobywania nowych umiejętności i dążenia do celu. Pozytywny image naszej nacji ma wtedy większe szanse na dotarcie do brytyjskiego społeczeństwa, a zwłaszcza do tych jego warstw, które mniej akceptują mniejszości narodowe.

Jak widać, cel w obu przypadkach jest inny, ale chyba i jeden i drugi daje możliwość nakręcenia ciekawego materiału.
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

wt lip 01, 2008 9:43 pm

Czuje, ze bez socjologa i psychologa sie nie skonczy.
Tak czy owak, jesli podejmiemy sie produkcji, zacznie ciazyc na nas duza odpowiedzialnosc nie tylko za 27 tysiecy polakow w Soton ale za cala reszte w UK. Pomimo, ze film bedzie o polonii w Soton.

Z ideami Twoimi sie zgadzam. Polacy sa skomplikowanym narodem, ktory do tej pory mial "kierownice" w Moskwie, a teraz nikt tego nie wie gdzie jest obecna. Nie mielismy zbytniej przyjemnosci zycia "na luzie" w czasach socjalizmu (jakikolwiek on nie byl), a troska panstwa o obywateli byla zbyt gorliwa, totez mysle, ze to wlasnie uposledzilo nas w znacznym stopniu - stad anglicy a francuzach mowia zaby, o niemcach BMW, o hiszpanach "kiepscy zolnierze" a o Polakach? No wlasnie. co? Nic, bo nie jestesmy do nich podobni. Ciagle przestraszeni, przygotowani do boju. Wiekszosc polskich herbow zawiera topory, miecze i inne gadzety wojenne, ze nie wspomne o hymnie. Kazdy polak zakompleksiony, nieufny nasluchuje czy przechodzien nie mowi o nim zle, a jesli tak, to w pysk. Walka, Wojna....I tak: "Ciapaci nieroby, Angole debile, Niemcy hitrerowcy, koreancy".....itp itd. Jestesmy uposledzeni.
To wlasnie stawia pod znakiem zapytania polskosc jako cos niezrozumialego do Angolii.
"Pracuje z nudów i nudze sie w pracy :)"
Wujek Kazek

wt lip 01, 2008 9:57 pm

Dlatego właśnie pomyślałem sobie, że to my powinniśmy tę polskość jakoś zacząć kreować. Jak na razie punktem zaczepienia mogą być pracowitość i determinacja w dążeniu do celu jako cechy narodowe. Media mają cholernie dużą siłę przekazu, więc tak jak się na wstępie zaprezentujemy, tak będziemy później kojarzeni.
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

wt lip 01, 2008 9:57 pm

Mysle, ze najbezpieczniejsza wersja bedzie ta, ktora pokaze osoby, ktorym zalezy na Anglii...Nie bedzie to klamstwo, bo jest wiele takich...
Znam osobiscie.
I tu wlasnie wkroczyc moze do scenariusza kilka osob/rodzin, ktore interesuja sie np.: historia...i pokazac obraz pani Stefani, ktora zapala swieczke na grobie Benny Hilla...To zadziwi samych Angoli, bo sami sie zastanowia, gdzie ten grob jest.
Tym sposobem unikniemy tego o czym pisales, ze przeciwnicy wynajda i pomnoza zle cechy polakow w reportazu.
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

wt lip 01, 2008 9:59 pm

Zgadza sie Wujek...i idzmy w tym kierunku.
Mysle ze bedzie latwiej niz znalezienie "polaczka", ktory sie zgodzi na nagranie tego jak sie zatacza i spiewa o 2 nad ranem.
runfox
Zaczyna Działać

śr lip 02, 2008 11:59 am

:P
Ostatnio zmieniony pn sie 04, 2008 12:41 am przez runfox, łącznie zmieniany 2 razy.
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

śr lip 02, 2008 3:10 pm

(Ze tez tak czesto przyjaznie zaczynaja sie od awantury - Bugs bunny)

Tak Runfox....zgadzam sie z Toba w 100%
Znam zdanie anglikow o polakach - u mnie w pracy codzinnie powtarzaja, ze przyjechalismy aby im zabrac prace i ja odbieramy, a oni nic z tym nie moga zrobic. Powtarzaja to jak mantre, a ja zawsze odpowiadam: To dlaczego mnie zatrudniliscie i dlaczego mnie nie zwolniecie? Odpowiadaja tanimi zartami. Mysle, ze oni naprawde wierza swoim mediom, ktore wywodza sie z tych, ktore do niedawna twierdzily ze w RP nie ma ulic a ludzie mieszkaja w lepiankach (np. encyklopedia Microsoft'u - mozna sprawdzic), ale przekaz informacji na wyzszym poziomie moze sie okazac za trudny do zrozumienia. Niestety to samo zaczyna sie dziac w polskich mediach i to na szeroka skale. Tak wiec film:"Idiokracja" zaczyna nabierac realnych kolorow.

Co do zabytkow, to moim zdaniem Krakow jest lepiej utrzymany, ale moge sie mylic, bo dawno nie bylem.
3 miesiace temu kupilismy z zona vana. Przez ten czas przejechalismy 3500 mil przemierzajac poludnie Anglii a moge powiedziec ze nic nie widzialem, bo jest tego tutaj tak wiele - potwierdzam Twoje slowa.

Co do tworzenia materialow video, to nie bedzie latwo o zrozumienie, bo nie jestesmy zintegrowani z nimi, bo nie chodzimy do pubow, nie uczestniczymy w lokalnych imprezach, a nawet nie ubieramy sie jak oni.
Roznic jest zbyt wiele i obawiam sie aby sie nie stalo jak z murzynami, chinczykami czy nawet Azjatami - brak jakiejkolwiek integracji. Oni poprostu tu zyja a anglicy im nie wchodza w parade.

Dzien angielsko-polski? Myslalem nad tym aby zorganizowac cos np. w dniu wyplyniecia Titanica 11 kwietnia kazdy z polakow wypuscilby mala papierzana lodeczke, taka ktora znamy ze szkoly - w miejscu skad wyplynal Titanic, albo wycieczka na grob przytaczanego wczesniej Bennego H. 18 kwietnia kazdego roku.
Tego typu dzialania moglyby sprawic, ze angielskie media najzwyczajniej zglupialyby, a my odniesli pewny sukces.
Oni nas poprostu nie znaja i tylko usmiechaja sie glupkowato.
Pokazmy wiec, ze potrafimy sie zorganizowac i bawic (bez alkoholu i klniecia)

Co do sposobu przekazu - Soton TV, czy na stronie sotlandu, to nie ma to znaczenia. O ile pozwola na to wzgledy techniczne, to nie wiedze problemu. Sluszna kwestia: jak? Mysle ze zwyczajny podcast - niekoniecznie youtube....popatrz tu: http://www.jamieoliver.com/podcast.
Latwe i proste, a potem latwo przerobic na TV pelna geba.

Runfox, jesli masz mozliwosc sie ze mna spotkac, badz udzielac sie czesciej na forum bede wdzieczny.
Chcielibysmy miec takie osoby jak Ty w zespole.
runfox
Zaczyna Działać

śr lip 02, 2008 4:32 pm

W miare moich skromnych srodkow bede staral sie wspierac i pomagac pielegnowac to Nasze nowonarodzone dziecko Soton TV.
Szanowni Panstwo to historyczny moment, jestescie swiadkami narodzin POLSKIEJ GRUPY MEDIALNEJ SOTON TV.
runfox
Zaczyna Działać

czw lip 03, 2008 3:30 pm

Szanowni Panstwo pragne doniesc iz prace zwiazane z Soton TV nabieraja rumiencow. Ponizej prezetuje logo Soton TV. Mam nadzieje ze sie spodoba. A moze macie jakies inne propozycje? Zapraszam do dyskusji.
Obrazek
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

czw lip 03, 2008 4:17 pm

za malo bialo-czerwone....Anglikom nie skojazy sie z Polska.....to byl zart.
runfox
Zaczyna Działać

czw lip 03, 2008 4:23 pm

Czerwony jak cegla..tak spiewal kiedys zespol Dzem...
Awatar użytkownika
pablo_el_diablo
Bardzo odważny

pt lip 04, 2008 8:02 pm

yo yo, temat przygasl, zgodnie z moimi przewidywaniami, chyba ze cos sie tam dzieje w kuluarach. Osobiscie mysle nad scenariuszem filmu, z jednym zastrzezeniem ze bedzie to horror ;) i jestem na etapie wyboru kamery, oczywiscie amatorskiej, najleepiej hd ale nie koniecznie, wlasnie studiuje fora tematyczne, moze sie pochwalcie jakim sprzetem dysponujecie bo gadanie to jedno a rzeczywistosc to drugie.. kamere planuje przetestowac na airshow wiec drzyjcie,
[img]http://img9.imageshack.us/img9/1132/newmz.gif[/img]
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

pt lip 04, 2008 8:46 pm

Dzieje sie w kuluarach i to sporo, o czym Cie poinformuujemy mam nadzieje ze niebawem.

Co do kamery to dziel informacje na polskich forach na pol, potem jeszcze raz na pol i jeszcze raz, a nad tym co ci zostanie sie jeszcze zastanow.

Co do horroru...mozesz nagrywac nawet telefonem i bedzie to udana produkcja jesli nie zapomnisz o trzech kwestiach:
1. Stabilizacja obrazu,
2. Jeszcze raz stabilizacja obrazu,
3. Dzwiek - bo to dzwiek straszy.

Sprawdz. To dziala :)
Nagraj szklanke na stole w kuchni wypelniona w polowie woda. Zacznij nagrywac przyblizajac powoli sie do szklanki (nie za pomoca zoomu*1).
Popros kogos aby polozyl wiertarke na stole z regulacja obratow zeby woda drzala coraz bardziej. Dodaj dzwiek z filmu szczeki i efekt murowany.
A teraz wymien dzwiek na np. Eminema czy cos w tym stylu :)

Widzielem Twoje filmiki wiec mysle ze pisze to na darmo bo to wiesz :)

*1 - stabilizacja przede wszystkim, wiec wydaj wiecej na stabilizacje niz kamere to Ci sie to oplaci.
Sotonski
Zaczyna Działać
Kontakt:

pt lip 04, 2008 8:49 pm

acha....jeszcze jedno.
Szukam kogos, kto potrafi spawac i ma zaciecie to tworzenia konstrukcji.

Potrzebuje mianowicie zbudowac wuzek kamery (dolly), wysiegnik kamery (Jib).

Jak znacie kogos to napiszcie prosze.

Ps. Moja kamera to Canon XL1s + zestaw dodatkowych zabawek :)
Awatar użytkownika
madziula
Bardzo odważny

pt lip 04, 2008 9:23 pm

no no, chyba troche w tyle jestem i nie wiem co tu sie dzieje? wiec jakie plany na obecna chwile?
Semper fidelis
ODPOWIEDZ