Życie i praca w Southampton

Czyli groch z kapustą.
Wszystko co nie pasuje do innych działów.
ODPOWIEDZ
magiclow
Gość

sob lut 28, 2009 7:26 pm

Witam wszystkich,

Chciałbym Was prosić o skonkretyzowaną odpowiedź na pytanie jak się żyje w Southampton. Może to za ogólnie dlatego już wyjaśniam. Przez trzy lata pracowałem w UK także wiem jak tam jest. Interesuje mnie tylko Southampton. Zamierzam podjąć pracę w szpitalu uniwersyteckim jako Health care Assistant.
Proszę napiszcie czy waszym zdaniem zarobki wystarczą na utrzymanie mojej żony mnie i dziecka (póki co, gdyż zona ma rejestrację pielęgniarską w UK) na początku?, czy można tam znaleźć tanie, nie dzielone mieszkanie?, może wiecie coś na temat tego szpitala? Jakieś rady co do Southampton? Jak wygląda sytuacja w UK w czasie tego kryzysu?.

Bardzo proszę o szczerą i w miarę szybką odpowiedź.

Pozdrawiam i dziękuję
Tomek
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

ndz mar 01, 2009 4:41 pm

hej
Jesli chodzi o szczera odpowiedz, to powiem wprost - przy Twojej sytuacji, gdy masz zawod i prace w konkretnym miejscu w reku- NIE MA CZEGO SIE OBAWIAC!!!!
owszem zarowno cala wyspe jaki i takze to miasto dotknela recesja, zamknieto czesc agencji pracy, zredukowano etaty w poszczegolnych firmach, jednak nasza Stara Anglia duzo szybciej wyjdzie z kryzysu jak sie innym wydaje.
Pomimo tego,ze zywnosc poszla nieco do gory i placi sie nieco wiecej za prad jak dotychczas, podwyzki zapowiadane sa takze w concil tax to jednak zycie tutaj wydaje sie jednak bardziej stabilne i spokojniejsze niz w Polsce.
Wydaje mi sie,ze spokojnie znajdziecie tutaj miejsce dla siebie.
Ceny mieszkan wahaja sie roznie, w zaleznosci od lokalizacji i standardu, radze szukac na niezawodnym gumtree.com bo tam masz szanse na mieszkanie od land lorda a nie 1000 posrednikow, zreszta skoro mieszkales w Anglii 3 lata to nie jestes nowicjuszem i wiesz jak sprawe ugrysc.
Co do miasta poczytaj troszke forum a zobaczysz ,ze ma duzo do zaoferowania pod wzg kulturano rozrywkowym jak i intelektualnym.
Dla Ciebie i Twojej rodziny moze to byc dobre miejsce do zycia.
Obrazek
magiclow
Gość

ndz mar 01, 2009 5:39 pm

lunafly1 pisze:hej
Jesli chodzi o szczera odpowiedz, to powiem wprost - przy Twojej sytuacji, gdy masz zawod i prace w konkretnym miejscu w reku- NIE MA CZEGO SIE OBAWIAC!!!!
owszem zarowno cala wyspe jaki i takze to miasto dotknela recesja, zamknieto czesc agencji pracy, zredukowano etaty w poszczegolnych firmach, jednak nasza Stara Anglia duzo szybciej wyjdzie z kryzysu jak sie innym wydaje.
Pomimo tego,ze zywnosc poszla nieco do gory i placi sie nieco wiecej za prad jak dotychczas, podwyzki zapowiadane sa takze w concil tax to jednak zycie tutaj wydaje sie jednak bardziej stabilne i spokojniejsze niz w Polsce.
Wydaje mi sie,ze spokojnie znajdziecie tutaj miejsce dla siebie.
Ceny mieszkan wahaja sie roznie, w zaleznosci od lokalizacji i standardu, radze szukac na niezawodnym gumtree.com bo tam masz szanse na mieszkanie od land lorda a nie 1000 posrednikow, zreszta skoro mieszkales w Anglii 3 lata to nie jestes nowicjuszem i wiesz jak sprawe ugrysc.
Co do miasta poczytaj troszke forum a zobaczysz ,ze ma duzo do zaoferowania pod wzg kulturano rozrywkowym jak i intelektualnym.
Dla Ciebie i Twojej rodziny moze to byc dobre miejsce do zycia.

Dziękuje za odpowiedź,

Czyli jednym słowem Ł1000 na początek po takiej przerwie powinien straczyć?
Wiem może coś na temat tego szpitala?

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

ndz mar 01, 2009 9:10 pm

Czy starczy na poczatek 1000 L, hmmm to zalezy jak lezy.
Niestety wiesz jak drogie tutaj sa koszty utrzymania, moze na poczatek lepiej w takim razie poszukaja pokoju w jakims domu dla Twojej rodziny, bo koszty wynajmu 1 bedroom falt to od 490 L plus kaucja to gdzies Twoje 1000L a wszak jeszcze jakos musicie funkcjonowac do pierwszej wyplaty, niestety mieszkania moze troszke spadly ale kaucje nadal istnieja i jak wczesniej napisalam wszystko jest duzo drozsze niz 3 lata temu.
Tak wiec jesli macie mozliwosc to wezcie wiecej pieniedzy, wtedy bedziecie spokojniejsi.
Co do szpitala to niestety nic nie wiem.
Powodzenia.
Obrazek
magiclow
Gość

ndz mar 01, 2009 9:34 pm

lunafly1 pisze:Czy starczy na poczatek 1000 L, hmmm to zalezy jak lezy.
Niestety wiesz jak drogie tutaj sa koszty utrzymania, moze na poczatek lepiej w takim razie poszukaja pokoju w jakims domu dla Twojej rodziny, bo koszty wynajmu 1 bedroom falt to od 490 L plus kaucja to gdzies Twoje 1000L a wszak jeszcze jakos musicie funkcjonowac do pierwszej wyplaty, niestety mieszkania moze troszke spadly ale kaucje nadal istnieja i jak wczesniej napisalam wszystko jest duzo drozsze niz 3 lata temu.
Tak wiec jesli macie mozliwosc to wezcie wiecej pieniedzy, wtedy bedziecie spokojniejsi.
Co do szpitala to niestety nic nie wiem.
Powodzenia.
Hej,

Masz rację, tylko mi chodzi o 1000 co miesiąc wypłaty :) Co o tym sądzisz żyjąc w Southampton?
Awatar użytkownika
lunafly
Bardzo odważny

pn mar 02, 2009 6:00 pm

Da sie przezyc, nie sa to jednak zawrotne pieniadze jesli o to ci chodzi, zwlaszcza gdy masz na glowie rodzine i wszystkie oplaty.
Stanowczo za malo jesli bedziesz jedynym zywicielem rodziny.
Obrazek
ODPOWIEDZ