Mam pytanie odnosnie zwolnien lekarskich od Polskich lekarzy.
Czy musza byc one honorowane przez pracodawce w UK? Jesli tak to jakie przepisy to reguluja.
Pozdrawiam.

czy moge leczyc sie w polsce??
Hej
z doswiadczenia innych osob musze z przykroscia stwierdzic ze nie. Jezeli dostaniemy zwolnienie od lekarza z Polski, nalzey od rauz po przyjezdzie pojsc do angielskiego i wymusic potwierdzenie od niego, bo pracodawca odrzuci polskie zwolnienie.

z doswiadczenia innych osob musze z przykroscia stwierdzic ze nie. Jezeli dostaniemy zwolnienie od lekarza z Polski, nalzey od rauz po przyjezdzie pojsc do angielskiego i wymusic potwierdzenie od niego, bo pracodawca odrzuci polskie zwolnienie.
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
						To także w dużej mierze zależy od pracodawcy, moja koleżanka będąc na urlopie w Polsce zachorowała i tam dostała zwolnienie lekarskie, co bardziej wskazywało na usprawiedliwienie od lekarza do szkoły he,he :):), pewnie nie miała by szans na uznanie tych dni dodatkowych, gdyby nie fakt,ze u mnie pracuja juz w firmie managerki Polki :)
Jadnak na przyszłość myślę,ze inni nie powinni ryzykować, wszak uznawanie zwolnien lekarskich w Polsce jak i Anglii diametralnie się różni, a nie liczcie na to,ze dostaniecie jakis międzynarodowy kwitek itp...nasze panie w polskich przychodniach wszak robią też wielkie oczy na Międzynarodowe Karty Lecznictwa itp... :wink:

Jadnak na przyszłość myślę,ze inni nie powinni ryzykować, wszak uznawanie zwolnien lekarskich w Polsce jak i Anglii diametralnie się różni, a nie liczcie na to,ze dostaniecie jakis międzynarodowy kwitek itp...nasze panie w polskich przychodniach wszak robią też wielkie oczy na Międzynarodowe Karty Lecznictwa itp... :wink:

- 
				monika99
honorowana jest przez  placówki medyczne  posiadajace umowę z NFZ.. i to tylko w sytuacjach emergency.. nagły ból zeba ( zatrują lub wyrwie.. wybór  nalezy do paca.. reszta leczenia prywatnie lub w UK), złamanie nóżk,i  urok lub sr..czka
podobnie jest z formularzem E o który musi wystąpić polak jadacy do uk a nieposiadający jeszcze IN.. w razie W na kartę E przysługuje pomoc na izbie przyjęć..
odnośnie zwolnień.. nie honorują polskich , bo i z jakiej paki.. przeciez wiedzą, ze polak bedzie kombinował żeby zostać tydzien dłuzej na święta i dostac do tego kasę ja bym takowego nie przyjęła.. za dobrze wiem jak TO działa
 ja bym takowego nie przyjęła.. za dobrze wiem jak TO działa  

podobnie jest z formularzem E o który musi wystąpić polak jadacy do uk a nieposiadający jeszcze IN.. w razie W na kartę E przysługuje pomoc na izbie przyjęć..
odnośnie zwolnień.. nie honorują polskich , bo i z jakiej paki.. przeciez wiedzą, ze polak bedzie kombinował żeby zostać tydzien dłuzej na święta i dostac do tego kasę
pomocy!!
mam takie pytanie.... mieszkam w uk mam nin ale nie pracuje ponieważ wychowuje dziecko za to moj mąż pracuje i tez ma nin nie dlugo wybieramy sie polski i chcialabym pojsc z dzieckiem do lekarza specjalisty (kardiolog okulista i inni...) a takze sobie zribic badania kontrolne i chcialabym wiedziec czy za kazda wizyte bede musiala placic czy bede mogla jakos bez platnie skazystac z opieki medycznej w polsce. Bardzo prosze o pomoc!!!
PS. Chcialam jeszcze tylko dodać ze staramy sie tutaj o child benefit.

mam takie pytanie.... mieszkam w uk mam nin ale nie pracuje ponieważ wychowuje dziecko za to moj mąż pracuje i tez ma nin nie dlugo wybieramy sie polski i chcialabym pojsc z dzieckiem do lekarza specjalisty (kardiolog okulista i inni...) a takze sobie zribic badania kontrolne i chcialabym wiedziec czy za kazda wizyte bede musiala placic czy bede mogla jakos bez platnie skazystac z opieki medycznej w polsce. Bardzo prosze o pomoc!!!
PS. Chcialam jeszcze tylko dodać ze staramy sie tutaj o child benefit.
Mama oli - bezplatna opieka lekarska w Polsce jest tylko wtedy jesli jest sytuacja awaryjna (szpital itp), normalne wizyty u lekarza pierwszego kontaktu lub specjalisty moga byc w pelni odplatne. Polecam wyrobienie sobie karty EHIC (European Health Insurance Card), ktora potwierdza "poświadczenie uprawnienia ubezpieczonego i emeryta lub rencisty, jak również członków ich rodzin, przebywających w państwie członkowskim UE/EFTA innym niż właściwe państwo członkowskie, do świadczeń rzeczowych, które stają się niezbędne z przyczyn medycznych, biorąc pod uwagę charakter tych świadczeń oraz przewidywany czas pobytu. "
Tutaj formularz o wyrobienie karty: https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do
Tu po polsku wyjasnienie: http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katn ... artnr=1953
"Należy pamiętać, że EKUZ nie daje żadnych uprawnień, gdy celem podróży jest odbycie leczenia, a więc nie można na jej podstawie skorzystać z zaplanowanych świadczeń w innym państwie. Można natomiast ubiegać się o zgodę swojej instytucji ubezpieczeniowej na planowane leczenie w innym państwie członkowskim (formularz E 112). Informacje o zasadach ubiegania się o taką zgodę może Pan uzyskać na stronie internetowej brytyjskiego Department of Health"
ALE !!! Musi Pani wyrobic karte angielska, poniewaz odplacane sa skladki socjane w UK.
Pozdr
A

Tutaj formularz o wyrobienie karty: https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do
Tu po polsku wyjasnienie: http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katn ... artnr=1953
"Należy pamiętać, że EKUZ nie daje żadnych uprawnień, gdy celem podróży jest odbycie leczenia, a więc nie można na jej podstawie skorzystać z zaplanowanych świadczeń w innym państwie. Można natomiast ubiegać się o zgodę swojej instytucji ubezpieczeniowej na planowane leczenie w innym państwie członkowskim (formularz E 112). Informacje o zasadach ubiegania się o taką zgodę może Pan uzyskać na stronie internetowej brytyjskiego Department of Health"
ALE !!! Musi Pani wyrobic karte angielska, poniewaz odplacane sa skladki socjane w UK.
Pozdr
A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
						- globares
- Bardzo odważny
- Kontakt:
a jeśli jestem bezrobotnym w Anglii to jak z leczeniem w Polsce, o ile tam pojadę?

Ciężko, ciężko żyć na świecie,
Kiedy płacze się i szlocha,
Jeszcze ciężej żyć bez kogoś,
Kogo się ogromnie kocha.
						Kiedy płacze się i szlocha,
Jeszcze ciężej żyć bez kogoś,
Kogo się ogromnie kocha.
- 
				wodniczek87
- Gość
hej, dzięki za ten temat.
a czy orientujecie się jak to jest z ubezpieczeniem prywatnym Czy jadąc do polski mogę wykupić sobie tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne zeby móc iść bezpłatnie do dentysty, ginekologa, lekarza pierwszego kontaktu? a jeśli muszę mieć operację i chcę ją zrobić w polsce to czy też mogę wykupić jakieś ubezpieczenie na to
  Czy jadąc do polski mogę wykupić sobie tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne zeby móc iść bezpłatnie do dentysty, ginekologa, lekarza pierwszego kontaktu? a jeśli muszę mieć operację i chcę ją zrobić w polsce to czy też mogę wykupić jakieś ubezpieczenie na to  Ale oczywiście tylko tymczasowe :D
  Ale oczywiście tylko tymczasowe :D  
I także mam pytanie o KRUS. Moi starzy suszą mi głowę że to jest najlepsze rozwiązanie bo mam ubezpieczenie + liczy mi się na emeryturę. Tylko że ja jestem cały czas w anglii (pracuje) a do polski jadę tylko "od święta" więc czy jest sens bulić tyle kasy 

Potrzebuję tylko jakiegoś ubezpieczenia które zapewni mi leczenie na czas pobytu w polsce i przyznam szczerze że będąc tam nie omieszkam się pójść, np do dentysty :D
Mam kartę EHIC i też w polsce w szpitalu nie wiedzieli co to... ech... :(
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

a czy orientujecie się jak to jest z ubezpieczeniem prywatnym
 Czy jadąc do polski mogę wykupić sobie tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne zeby móc iść bezpłatnie do dentysty, ginekologa, lekarza pierwszego kontaktu? a jeśli muszę mieć operację i chcę ją zrobić w polsce to czy też mogę wykupić jakieś ubezpieczenie na to
  Czy jadąc do polski mogę wykupić sobie tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne zeby móc iść bezpłatnie do dentysty, ginekologa, lekarza pierwszego kontaktu? a jeśli muszę mieć operację i chcę ją zrobić w polsce to czy też mogę wykupić jakieś ubezpieczenie na to  Ale oczywiście tylko tymczasowe :D
  Ale oczywiście tylko tymczasowe :D  I także mam pytanie o KRUS. Moi starzy suszą mi głowę że to jest najlepsze rozwiązanie bo mam ubezpieczenie + liczy mi się na emeryturę. Tylko że ja jestem cały czas w anglii (pracuje) a do polski jadę tylko "od święta" więc czy jest sens bulić tyle kasy

Potrzebuję tylko jakiegoś ubezpieczenia które zapewni mi leczenie na czas pobytu w polsce i przyznam szczerze że będąc tam nie omieszkam się pójść, np do dentysty :D
Mam kartę EHIC i też w polsce w szpitalu nie wiedzieli co to... ech... :(
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
A po co takie koombinacje? Skoro tu masz też opiekę za darmo, dentysta z NHS czy w polsce z NFZ nie różni się niczym i tam i tu będziesz miał kiepsko wykonaną usługę z najtańszych materiałów! Jesli dentysta to tylko prywatnie czy tu czy w PL, a co do pozostałych lekarzy to w przypadku nagłych przypadków masz wszystko za darmo w polsce na podstawie karty EHIC a jeżeli o tym nie słyszeli to zaproponuj im http://www.google.pl . 
Zapamiętaj sobie również, że ubezpieczenie jakiekolwiek działa TYLKO w przypadku wypadku lub nagłych zdarzeń losowych, wtedy ubezpieczalnia pokrywa koszty leczenia lub operacji. Co do operacji to znam przypadek gdzie ktoś musiał przejsc operacje i chciał to zrobic w PL lecz NHS stwierdził, że nie zapłaci za taką operację bo oni mogą to zrobic TU w UK.
Skoro pracujesz i płacisz składki to lecz się TU.

Zapamiętaj sobie również, że ubezpieczenie jakiekolwiek działa TYLKO w przypadku wypadku lub nagłych zdarzeń losowych, wtedy ubezpieczalnia pokrywa koszty leczenia lub operacji. Co do operacji to znam przypadek gdzie ktoś musiał przejsc operacje i chciał to zrobic w PL lecz NHS stwierdził, że nie zapłaci za taką operację bo oni mogą to zrobic TU w UK.
Skoro pracujesz i płacisz składki to lecz się TU.

Pozdrawiam