POLINGLISH

Czyli groch z kapustą.
Wszystko co nie pasuje do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

wt lis 09, 2010 10:16 pm

---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
Awatar użytkownika
pablo_el_diablo
Bardzo odważny

śr lis 10, 2010 9:56 pm

ja mysle ze strasznie naciagany ten artykul, co do tytulu to przypomina mi sie filmik z youtuba, jak koles dzwonil z reklamacja czy cos podobnego. Mi raczej sie zdarza mowic calkowicie po angielsku do polakow ale nie zeby mieszac, czasem tez zapominam polskiego odpowiednika, to co w artykule czytalem jest malo prawdopodne :> dzizas swiebodzinski patrzysz i nie grzmisz
[img]http://img9.imageshack.us/img9/1132/newmz.gif[/img]
Awatar użytkownika
bluebell
Zasłużony W Boju

śr lis 10, 2010 11:37 pm

Pablo troche ma racje, ale wiecie co? Nasze dzieci, to dopiero beda mowily :)
Moja corka, ktora tutaj zaczynala swoja edukacje, jak juz kiedys w jakims poscie wspominalam, mowi biegle po polsku, pisze i czyta. Jednakze sa slowa, ktorych nie poznala po polsku, zna je po angielsku, ale, ze w domu sie mowi wylacznie po polsku (chyba ze kolezanki jej przychodza do nas, to wtedy sie przestawiamy ze zwyklej kultury :) ), to on asobie z angielskich slow robi polskie, np. sokietka - to jest kontakt w scianie, "babcia nie insultuj dziadka", to do babci, zeby sie nie czepiala dziadka. O tym, ze miecz jest rodzaju zenskiego tez juz pisalam :)
Mysle, ze stworzenie takiego slownika naszych pociech, to dopiero byloby ciekawe, naturalne i prawdziwe :D
Zaraz, zaraz... to moze ja ksiazke napisze???? Zrobie sobie risercz wsrod waszych dzieciaczkow i napisze?! :) To jest pomysl!!
Bede slawna i co najwazniejsze bogata i na wirtualnej polsce, tudziez innym onecie mnie pokaza!!! :D 8)
Dla Forum Sotland.pl specjalnie dla Was interwjuma udzielala - Bluebell :D
Zum Zum Zum Capoeira Mata Um...
Awatar użytkownika
ANECZKA25
Administrator

czw lis 11, 2010 10:32 am

bluebell:-) pomysl na ksiazke jest super... nie wiem tylko czy przez to ze napisas o tym na forum inni nie podlapia i pierwsi napisze hehe
Bardzo mi sie podobaja lingwistyczne tworki dzieci dwujezycznych Moje kuzynki ktore wyjechaly do Szwecji w latach 80tych tez zawsze smieszne slowa tworzyly (polsko-szwedzkie)
Na pewno ksiazka bylaby bardzo ciekawa i zabawna:-)
Pozdr
A
---Wonderful girl. Either I'm going to kill her or I'm beginning to like her---
Awatar użytkownika
bluebell
Zasłużony W Boju

czw lis 11, 2010 10:01 pm

Niech was reka boza broni pisac ksiazke!!! To ja Bluebell wymyslilam!! Prawa autorskie juz zastrzeglam i wydawnictwo znalazlam :)
Aha, moje dziecko jeszcze mowi " a zinwentowalam sobie takie cos" :D
No wiec kurcze ta slawa i ciezkie pieniadze ze sprzedazy nakladu (o dodruku nie wspomne) nalezy sie mnie, Pani Bluebellowej!!!
:D
Zum Zum Zum Capoeira Mata Um...
ODPOWIEDZ