Jako ze dlugie jesienne wieczory zblizaja sie do nas duzymi krokami i nie zawsze jest co robic, tak sobie pomyslalem, ze zamiast spedzac czas przed kompem moznaby cos ugotowac / usmazyc ;)
Na poczatek proponuje :

Zaczynamy !!

Przygotowanie: 15-20 minut
Smażenie: kilka minut
Duszenie: do godzinki
Trudność: łatwe
Składniki
• 4 kotleciki schabowe bez kości
• 25 dag pieczarek
• 10 dag sera żółtego
• 4 ząbki czosnku
• 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)
• pół szklanki gęstej śmietany
• mąka
• kilka łyżek oleju
• sól, pieprz
• posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)
Etapy przygotowania
1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.
2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.
4. Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego !

Zrodlo : Onet.pl
Jesli macie jakies ciekawe pomysly - dolaczcie sie do tematu. Wklejcie prosze fotki jesli to mozliwe (jak wklejac - opisane w galerii). Bedzie wtedy bardziej apetycznie i zachecajaco ! ;)
Pozdr. Kris
